Bingo (Rita Mae Brown)

<<<Tillbaka

Rita Mae Brown: Bingo (1990)

Livet går sin vanliga gång för Nickel, journalist på tidningen Clarion och den lilla staden Runnymedes enda lesbiska kvinna. Där är arbetet på tidningen, husdjuren och den ständigt pågående trätan mellan hennes mor Julia – kallad Juts – och moster Louise, kallad Wheezie. Det är bingon i St Rosa av Limas katolska kyrka och alla de små trätor, prövningar och inbördes band som alltid finns i en småstad. Eller? För när budskapet kommer att tidningen Clarion ska säljas, när hennes mor och moster blir rivaler om den blott 72-årige Ed Tutweiler – själva är de minst 10 år äldre och Nickel blir förälskad i en person som är klart olämplig så ställs hennes tillvaro på ända.

Kommer Nickel att lyckas i sin plan att köpa tidningen och rädda sitt och arbetskamraternas jobb? För annars kommer en koncern att ta över och lägga ner tidningen. Kommer Ed att lyckas välja mellan Julia och Louise i en kamp där inga medel skys för att vinna? Och kan verkligen Nickel som varande lesbisk ha ett hemligt förhållande med en gift man, i synnerhet en som är gift med hennes bästa väninna?

Med stor humor och empati berättar Rita Mae Brown om vad som händer i Runnymede, blottar gamla trätor och revirtänkande och visar på människors stolthet, kärlek och tillkortakommanden i staden. Men mest är det historien om tre starka, okuvliga kvinnor som för bokens handling vidare stundtals i oväntade banor. Nickel, stark och sårbar, tuff och ömsint får tillfälle att säga många bra sanningar om människorna och världen, och Julias och Louises ständiga fejder som inom sig rymmer en stor kärlek dem emellan – en kärlek de vägrar erkänna och som därför blir allt mer